Livanjski sir uskoro zaštićenog imena i porijekla

Bez autora
Aug 04 2010

Autohtoni livanjski sir uskoro će biti sertifikovan, što znači da će njegovo ime, originalnost i geografsko porijeklo biti registrovani i zakonom zaštićeni, što do sada nije bio slučaj. Agenciji za sigurnost hrane BiH do sada je prijavljeno 149 proizvoda koji ispunjavaju uslove za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porekla i imena, a radi se o raznim vrstama tradicionalnih sireva, kajmaka, suvog mesa, domaćih rakija i vina, maslinovog ulja, džema od šljiva i drugo. Vlada Federacije BiH (FBiH) izdvaja nedovoljna sredstva za sertifikaciju autohtonih proizvoda a stranci pokazuju više razumijevanja za autohtone proizvode iz BiH nego domaća vlast. Italijanska nevladina organizacija OCODEC, čije je regionalno sedište u Mostaru, finansirala projekt ispitivanja i utvrđivanja autohtonosti livanjskog sira i sira iz mijeha, a BiH još uvijek nema nijedne registrovane i zaštićene autohtone vrste sira.

Livanjski sir uskoro zaštićenog imena i porijeklaAutohtoni livanjski sir uskoro će biti sertifikovan, što znači da će njegovo ime, originalnost i geografsko porijeklo biti registrovani i zakonom zaštićeni, što do sada nije bio slučaj, potvrdio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Vjekoslav Selak.

Vlada Federacije BiH izdvaja nedovoljna sredstva za zaštitu livanjskog, vlašićkog sira.

Prema njegovim riječima, Agenciji za sigurnost hrane BiH do sada je prijavljeno 149 proizvoda koji ispunjavaju uslove za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porekla i imena, a radi se o raznim vrstama tradicionalnih sireva, kajmaka, suvog mesa, domaćih rakija i vina, maslinovog ulja, džema od šljiva i drugo.

On je rekao da Vlada Federacije BiH (FBiH) izdvaja nedovoljna sredstva za sertifikaciju autohtonih proizvoda a da stranci pokazuju više razumijevanja za autohtone proizvode iz BiH nego domaća vlast.

Selak je potvrdio da je italijanska nevladina organizacija OCODEC, čije je regionalno sedište u Mostaru, finansirala projekt ispitivanja i utvrđivanja autohtonosti livanjskog sira i sira iz mijeha, i da BiH još uvijek nema nijedne registrovane i zaštićene autohtone vrste sira, javlja smedia.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik